master enologije

Andrija Jakšić

Ja sam Andrija Jakšić , sin Žike Jakšića i imam 27 godina i završio sam Master za Enologiju u Weinsbergu. Odrastao sam i živeo u Nemačkoj. Mnogi su me pitali kako sam došao na ideju da učim zanat vinogradarstva. Ipak je retko da neko ko u familiji nema vinariju ulazi u takvu struku.

Ja mislim da su mnogi faktori doveli do te odluke. Kao prvo grad Štutgart, kraj gde sam živeo i odrastao, je vinski kraj u kome se nalaze mnogo poznatih vinarija kao i lepih vinograda. Ti divni prizori vinograda su me već od malena mnogo fascinirali i to je sigurno imalo jaki uticaj na odluku koju sam godinama kasnije doneo. Isto tako mnogo volim prirodu i ručni rad i oduvek sam hteo da naučim posao u kome su vidljivi rezultati. I na kraju sam došao do vinarstva.

Nemački sistem školovanja je sličan starom sistemu usmerenog obrazovanja u Srbiji. S tim što je celo školovanje u dualnom sistemu. Dualni sistem u Nemačkoj znači da je teorija u školi usko povezana sa praksom na terenu. Tako da sam već od 16 godine krenuo u specijalizovanu školu za vinarsto i paralelno radio u raznim vinarijama i tako usvajao znanje cele proizvodnje vina. Nakon završene škole sam dobio zvanje vincera koje bi značilo vinarski tehničar.

Nakon toga sam dobio priliku da dve godine vodim celu proizvodnju u poznatoj vinariji Knauer blizu Štutgarta. Tada sam prvi put samostalno pratio ceo ciklus vegetacije, berbe i obavljao sve tehnološke korake proizvodnje vina u podrumu, flaširanja i marketinga. U jesen 2014. god sam na državnom institutu za razvoj tehnologije vinogradarstva i enologije upisao master studije. Napomenuću da se na tom fakultetu master studije takođe rade u dualnom sistemu. U toku 3 godine studiranja i prakse sam obišao puno vinarija i vinograda u Evropi i na kraju školovanja osvojio titulu „Master Enologie“. 2016. godine sam krenuo da kreiram vrhunska vina za svog oca, ali i za sve ljubitelje vina…

zika-nikad-nije-kasno

ljubitelj vina

Žika Jakšić

Žika Jakšić je jedan od glavnih producenata i menadžera Grand produkcije i čelni čovek muzičkog showa “Zvezde Granda” koji se prikazuje od 2003. godine. Osim “Zvezda Granda”, osmislio je i show za malo starije takmičare – “Nikad nije kasno”.

Žika Jakšić je svojom idejom o pokretanju muzičkog showa “Zvezde Granda” prvo stvorio priliku mnogim mladim pevačima da postanu poznati i ostvare uspešne karijere, a kasnije je idejom o showu “Nikad nije kasno” ista priliku pružena i starijim pevačima.

Smatra da je za uspeh emisije “Nikad nije kasno” zaslužno to što se trude da predstavljaju prave vrednosti, a gledaoci emisiju vide kao praznik muzike i dobrih pevača.

Emocija... Glavna karika našeg vina
emisija nikad nije kasno

nikad nije kasno

TV emisija Nikad Nije Kasno

Prvi šou koji pruža nadu svima koji su mislili da je za njihovu karijeru prekasno.
Ovo je takmičenje pevača veterana (+45) koji nas svojim životnim pričama upoznaju sa snovima nesuđenih zvezda, večnih talenata.
Predstavljaju nam se sjajni kandidati, izuzetni pevači koji nisu napravili muzičku karijeru, a imali su kvalitet. Među njima su profesionalni lokalni pevači kao i apsolutni amateri.
Kandidati se predstavljaju najvećim hitovima zabavne i narodne muzike.

emisija nikad nije kasno
zika jaksic nikad nije kasno

nikad nije kasno

Idejni tvorac

TV emisiju je osmislio Žika Jakšić, jedan od najpoznatijih srpskih muzičkih producenata i menadžera.

Pored toga što će pevati i pokazati da su odlični pevači, kandidati će pričati o svojim zanimljivim sudbinama. Moto projekta je ostvarenje neostvarenog sna pod sloganom NIKAD NIJE KASNO.  Kandidati imaju želju da u poznim godinama i na zalasku ne tako uspešne karijere ispune svoj životni san i konačno se predstave milionskom auditorijumu, na velikoj sceni, na velikoj televiziji, pod svetlima reflektora, propraćeni bendom i ovacijama publike. Jer zaista, nikad nije kasno da se postane prava zvezda i ostvari davni, mladalački san.